top of page

QUÈ SON LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE?

Perquè violència de gènere?

 

 

Definició:

Les Nacions Unides defineixen la violència contra la dona com:

"Tot acte de violència de gènere que resulta, o pot tenir com a resultat un dany físic, sexual o psicològic per a la dona, incloses les amenaces de dits actes, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, tant si es produeix en l'àmbit públic com en la vida privada". (OMS)

Qui en pateix?

 

Les pateixen les dones pel sol fet de ser dones, sense importar la seva condició econòmica, l'esfera social, l'edat ni el físic. Afecta a tota la societat.

 

Tipus de violències de gènere vers les dones

 

 

 

  • Microviolències

  • Violència psicològica

  • Violència física

  • Violència econòmica

  • Violències en l'àmbit públic

      Assetjament a la feina

      Assetjament al carrer: comentaris i gestos irrespectuosos

 

  • Violències en l'àmbit privat

      Sobre càrrega de tasques de la llar i en la criança dels fills         i filles

      Violència en la parella, des de la més subtil fins a la penada

 

Perquè els homes no pateixen violència de gènere?

 

Els homes poden patir violència per part d'una dona, però en cap cas es produeix pel simple fet de ser un home, és a dir, les dones patim violències a causa de la cultura masclista i patriarcal, una ideologia estesa segons la qual l'home mana i la dona ha d'obeir. En canvi les dones que són violentes amb les seves parelles ho fan per altres motius que res tenen a veure amb el fet que l'home sigui home i per això la dona senti que ha de dominar-lo. 

 

El masclisme és aquell conjunt d'actituds discriminatòries, ofensives i sexistes cap a la dona per part de l'home, perquè busca sentir-se dominant davant de la dona que no sent que sigui una igual, ni que tingui els mateixos drets que ell.

 

Alguns estereotips de la ideologia masclista i patriarcal són:

 

  • Els homes i les dones són diferents en habilitats i recursos personals, els homes són forts, tenen poder de decisió, són competitius i no poden mostrar actes de feblesa i/o que els faci sentir menys homes. En canvi les dones són dolces, cuidadores, saben ocupar-se de la llar i de les emocions dels demés. El més important per a la dona és estar maca i accessible per al "seu home".

 

  • Separació del món en jocs, roba, oci, colors per a nens i nenes.

 

  • Divisió de la feina en treballs d'homes i de dones, fomentant així la discriminació laboral. Les feines considerades d'homes (engenieria, telecomunicacions...) estan millor pagades que les feines considerades de dones (serveis per a les persones, secretariat...).

 

Ens ensenyen de petits i petites a ser masclistes, i en aquest tipus de sistema social perdem totes i tots, ja que als homes se'ls nega la seva capacitat humana de cura dels qui estimen i la manifestació d'emocions, excepte la ira, la qual cosa provoca molta frustració, potenciant així conductes violentes. En canvi les dones, en aquest sistema social, sempre depenen dels homes per ser felices, han de mostrar-se poc segures de sí mateixes, han de ser cuidadores i servicials, la qual cosa fomenta les actituds de submissió davant les agressions.

 

Deixem de ser princeses que volen ser salvades i pensem que pot ser que  els prínceps poden estar cansats de salvar!

 

 

 

En aquest video es mostra clarament com la cultura masclista i patriarcal creix amb les persones, ja sigui home o dona...

Quina diferència hi ha entre hembrisme, feminisme i masclisme?

Feminisme:

Moviment que té com a finalitat d'aconseguir la igualtat política, econòmica i jurídica de la dona respecte a l'home.

 

Masclisme:

Paraula derivada de "mascle". És el conjunt d'actituds que consisteixen a atribuir als homes una superioritat de valors, en tots els camps, sobre les dones.

 

Hembrisme:

Paraula derivada de "hembra". Vindria a ser l'antònim de masclista, i per tant es refereix a totes aquelles actituds discriminatòries i sexistes vers als homes.

 

 

Queda clar que el contrari de masclista no és feminista...

Amb quin et quedes?

 

 

 

bottom of page