top of page
VANESSA MENDOZA CORTÉS

Presidenta de l'associació

"Després de més de 6 anys d'experiència ajudant a persones en situació de violències, de cooperar i fer formacions, he après que qui és violent amb un animal, ho és amb un infant i amb un o una adulta, per això l'associació és diu Stop Violències, perquè volem un món comunicatiu i respectuós, un món a on la sensibilitat, la creativitat i el creixement com a persones ens alliberi dels patrons violents apresos en diverses etapes de la vida i entorns.
Penso que tota persona pot ser la millor versió de si mateixa, nomès cal que s'ho proposi amb l'ajuda i cooperació de les persones que ja ho hem decidit i estem en el camí de viure una vida lliure de violències".  

La meva trajectòria professional...

 

com a psicòloga i especialista en violències de gènere

 

Em vaig especialitzar en violències de gènere fent el màster a l'Universitat de Barcelona en intervenció psicosocial. Des del 2008, he treballat en diversos serveis de la diputació de Barcelona i en ajuntaments de les rodalies com a psicòloga especialista en problemàtica femenina i infància en risc: dols, canvis vitals, malalties, divorcis amb o sense violències, violències sexual i violència a la feina pel fet de ser dona. He treballat al Punt d'Informació i Atenció a les Dones. 

També he estat a diverses cases d'acollida per a dones maltractades, de les quals no en puc desvetllar la localització.

Tanmateix he treballat fent atenció a infància en risc i amb violències intrafamiliars a Barcelona ciutat,  a l'ajuntament de Canet de Mar i de Premià de mar entre d'altres.

També he participat en associacions, plataformes i iniciatives ciutadanes de Barcelona, com ara: la plataforma unitària contra les violències de gènere, l'associació Helia i La pizarra de Raimunda.

 

com a fundadora de l'associació Sakura-Onna

L'associació Sakura-Onna neix al 2009 a Barcelona de la meva necessitat d'ajudar a dones que com jo, han patit alguna agressió sexual i no s'han trobat amb les persones adequades per a poder ser ajudades. Traduim del japonès Sakura Onna com a dona sota el cirerer. Hagués estat molt transgressor dir-se associació per a dones violades, però d'aquesta manera a les dones els hi costa més agafar la informació al carrer i a més atempta contra el dret a la intimitat de dir a on es va, només amb el nom no es dedueix l'activitat de l'associació, i la dona violentada es veu lliure  de dir, si vol, a on va i si no... no. 

Des de llavors, he realitzat tasques de gestió de l'associació. Hem iniciat projectes per a visibilitzar les violències sexuals i  de sensibilització social. També hi hem donat veu als homes que estan en contra de les violències sexuals, organitzant el noste festival de música:   Sakura Onna Musik.

Participem comunitariament a fires i esdeveniments i des del 2014 tenim un programa de radio de difusió de les politiques socials a Barcelona sobre violències de gènere, inquietuds femenines i dones que van fer història, tot en clau d'humor  àcid i negre a radio linea 4.

 

més informació sobre l'Associació Sakura-Onna.... 

 

com a tallerista i formadora

 

Des del 2009 he realitzat xerrades i tallers per a sensibilitzar sobre les violències sexuals i entendre millor que li passa a una dona violentada.
He creat el catàleg del projecte de la plataforma unitària contra les violències de gènere (Trenquem el silenci) i hi he organitzat tallers de defensa personal i tallers per a l'adolescència i la infància sobre els perills de la xarxa i que fer si es troben davant d'un pederasta (com detectar-lo, com actuar...).  

Amb aquesta plataforma també he participat en els fòrums contra les violències de gènere organitzant activitats, taules rodones i xerrades entorn de les violències sexuals.

 

 

Durant els darrers anys:

 

 

      

 

 

 

 

 

 

He fet formacions per a professionals per la CIG de Portugal, a Lisboa i Porto (2014):

 

- Formació per a professionals a l'associació UMAR a lisboa al 2015

- Ponència i tallers al I Dones & Co del 2014 i al II Dones & Co del 2015

-Taula rodona del 25 de novembre sobre violències sexuals a                    Cerdanyola del Vallès del 2014

- Ponència central del Comú d'Andorra la Vella per al 25 de novembre        del 2014

 

 

 

 

He realitzat ponències sobre violències sexuals i tallers per a educar des de la calma per a:

 

     - Metges del Món

     - La pizarra de Raimunda
     - Forum contra les violències de gènere

     - La Llibertaria

     - Associació de Dones musulmanes de Catalunya

     - Associació de Dones de Viladrau

 

 

 

He enseñado, junto con Fernando Azuela e Ivan Fernández, a mujeres de todas las edades y estratos sociales nociones básicas de defensa personal. Para hacerlo nos hemos basado en el arte marcial tradicional japonés: Budo Taijutsu, del que Fernando Aixa es 15°, Ivan és 4t Dan i jo 1r Dan.

Certificat Acreditatiu per ensenyar defensa personal Integral pel métode creat per Fernando Aixa, organitzat en 5 nivells

Ivan Fernandez, Fernando Aixa i Vanessa M. Cortés ( ordre de esquerra a dreta) en l'entrega del diploma acreditatiu per ser instructors de defensa personal, al Dojo de barcelona a on s'imparteixen classes de Budo Taijutsu

Alguns videos de l'activitat de Sakura Onna i Vanessa M. Cortés

Des del 2009 fem xarxa amb totes les activitats de respecte cap a la dona i contra les violències de gènere. Una mostra és la meva participació a festivals com Dones and co, organitzat per Rosa Zaragoza i Daniela Fabiano a Barcelona. Celebrant el feminisme de l'alegria...

Memoria Visual dels tallers de defensa personal del 2012 de Sakura Onna a Barcelona

Els homes també lluiten contra les violències de gènere, mostra d'això és el festival Sakura Onna Musik que organitzo cada any a Barcelona, a on els homes criden alt i clar amb la seva musica i la seva col.laboració: NO A LES VIOLÈNCIES VERS LES DONES. Aquest és el video del II festival Sakura Onna Musik.

bottom of page